AOIFE O’DONOVAN – ALL MY FRIENDS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook

De 31-jarige Amerikaanse zangeres en ‘Grammy Award’-winnende songschrijfster Aiofe O’Donovan uit New York kennen de muziekliefhebbers ongetwijfeld het best als leadzangeres van de folk- en countryformatie ‘Crooked Still’ of als oprichtster van het uit drie vrouwen bestaande folktrio ‘I’m With Her’. Maar haar muzikale carrière startte ze daarvoor als leadzangeres bij de folkformatie ‘The Wayfairing Strangers’. Als soloartieste heeft zij tot recent drie studioalbums uitgebracht met “Fossils” uit 2013, “In The Magic Hour” uit 2016 en “Age Of Apathy” uit 2022 waarmee ze dat jaar een ‘Grammy Award’-nominatie in de wacht sleepte voor de categorie ‘beste folkplaat’. Naast die studioplaten bracht ze in de voorbije tien jaar ook nog enkele live-albums en EP-tjes uit.

Eind maart 2024 bracht Aiofe O’Donovan voor het ‘Yep Roc Records’-label een vierde soloalbum op de markt onder de titel “All My Friends” met daarop negen nummers waarvan acht songs door haarzelf werden gecomponeerd. De albumafsluitende song “The Lonesome Death Of Hattie Carroll” is een coverversie van het nummer van Bob Dylan dat voor het eerst te horen was op zijn legendarische album “The Times They Are A-Changin’” uit 1964. Dat is een verhaal over de moord op het 51-jarige zwarte barmeisje Hattie Carroll, een moord die in Charles County, Maryland vanuit racistische haat werd uitgevoerd door een 24-jarige blanke man die daarvoor amper zes maanden celstraf heeft gekregen.

Ook Aiofe O’Donovan wil nu met haar album “All My Friends” een eerbetoon brengen aan een legendarische vrouw die in 1920 voorging in een optocht naar Tennessee, een mars in de strijd voor meer vrouwenrechten, met name voor het vrouwenkiesrecht. Carrie Chapman Catt was toen de voorzitter van de ‘National American Woman Suffrage Association’ en de oprichtster van de ‘League Of Women Voters’ en de ‘International Alliance Of Women’.

Als overtuigde feministe vertelt Aiofe O’Donovan op deze plaat in haar politiek geïnspireerde nummers over de belevenissen van deze Carrie Chapman Catt en haar moeilijkheden om het beoogde doel van vrouwenkiesrecht te bereiken wat uiteindelijk in 1920 werd vastgelegd in het 19e amendement van de Amerikaanse grondwet. Ze doet dat sterk geëngageerd in de albumtiteltrack (zie 2e lyrics video), maar ook in de songs “Crisis”, “War Measure”, “The Right Time”, “Daughters”, “America, Come”, “Over The Finish Line” en de single “Someone To Follow” die u hieronder op de eerste video kunt beluisteren.

“All My Friends” werd opgenomen in de ‘Audio Temple At Full Sail’-studio in Winter Park, Florida met de instrumentale bijstand van het New Yorkse klassieke orkest ‘The Knights’ en de vocale support van zangeres Anaïs Mitchell, en het ‘San Francisco Girls Choir’. Verder zijn er ook bijdragen van bluegrass-artieste Sierra Hull op mandoline, banjospeler Noam Pikelny van ‘Punch Brothers’ en ‘Leftover Salmon’, mondharmonicavirtuoos Jim Fitting, bassist Alan Hampton, multi-instrumentalist Rob Burger, Luke Reynolds op pedal steel en Griffin Goldsmith van ‘Dawes’ op drums en percussie.

(valsam)